Kerstmis en Nieuwjaar: traditie en symboliek
Tussen Kerstmis en Nieuwjaar is er slechts een weekje verschil. Kerstmis wordt gevierd op 25 december en exact een week erna wordt het nieuwe jaar ingezet. Op Kerstmis viert de katholieke gemeenschap de geboorte van Jezus Christus, de schepper van hemel en aarde volgens het christendom. Op 25 december wordt traditioneel de Adventsperiode afgesloten (periode van 4 weken voor Kerstmis).De kerstperiode gaat gepaard met bezinning, liefde, warmte en lekker eten en genieten in familiekring. Op 1 januari wordt in de Westerse wereld het nieuwe jaar ingezet. Iedereen wenst elkaar heel veel geluk en men toast op een goede gezondheid.
Bron: Stux, Pixabay Kerstmis
Binnen de rooms-katholieke kerk wordt Kerstmis op 25 december gevierd. Op deze dag viert men de geboorte van de Heer. Het is dan ook een heel belangrijk feest in het kerkelijk jaar. De evangeliën van Lucas en Matteüs beschrijven de geboorte van Jezus. Op Kerstmis worden er heel wat traditie in ere gehouden. Nationale staatshoofden en monarchen houden hun kerstboodschap voor de inwoners van hun land. Ook de paus houdt in het Vaticaan - bij de Sint-Pietersbasiliek - een kersttoespraak, waarbij hij zijn zegen geeft en in verschillende talen de bevolking een zalig en gelukkig kerstfeest wenst.
De beleving van Kerstmis
Traditioneel staat Kerstmis voor bezinning en gezellig samenzijn met familie. Er kan bijvoorbeeld bezonnen worden over het afgelopen jaar. Kerstpakjes, verwennerij op culinair vlak, kerstbomen, kerststallen en kerstmannen zijn maar enkele van de vele tradities die gepaard gaan met Kerstmis. Bij vele mensen is de kerstperiode dan ook een fijne periode. Echter door het overlijden van een familielid, ruzies, enzovoort kan het best mogelijk zijn, dat men soms niet uitkijkt naar deze periode.
Bron: Counselling, Pixabay Nieuwjaar
Op Nieuwjaarsdag wordt het begin van het nieuwe jaar gevierd. In de westerse wereld viert men dit op 1 januari. In andere culturen (bijvoorbeeld China) viert men dit op een andere dag. Traditioneel worden op nieuwjaarsdag gelukwensen overgebracht aan elkaar. Men wenst elkaar het allerbeste toe voor het jaar dat net is ingezet.
Symboliek rond Nieuwjaar
Nieuwjaar vieren kan op verschillende manieren. Sommigen vieren het gezellig thuis met vrienden, anderen gaan heel hard uit de bol in een discotheek. Kortom het nieuwe jaar moet feestelijk worden ingezet en daar hoort uiteraard champagne bij om te klinken op het nieuwe jaar. In Vlaanderen worden traditioneel nieuwjaarsbrieven voorgelezen. Dit is een mooi ogende brief, voorgelezen door een kind, waarbij het kind goede voornemens overmaakt aan de ouders, grootouders, meter en peter.