Auteurjr » Specials » Wintertips

Praktische tips en activiteiten voor het winterseizoen

Praktische tips en activiteiten voor het winterseizoen De winter is het meest barre seizoen door de koude. Toch kan de winter ook heel mooi zijn, wanneer de zon uitbundig schijnt en het landschap bedekt is met winters laagje sneeuw. Tijdens de winter doen mensen heel wat andere activiteiten. Men wandelt met de slee of men organiseert een winters feest. Daarnaast krijg je in de winter ook mogelijks af te rekenen met allerlei kwaaltjes, die je in de zomer niet krijgt door de hogere temperaturen. De winter heeft dus op alle vlakken heel wat verrassends in petto.
Bron: Skeeze, PixabayBron: Skeeze, Pixabay

Het winterseizoen, een seizoen apart

De winter is één van de vier seizoenen. De winterperiode kenmerkt zich door lage temperaturen, en een korte dagduur. Het wisselen van de seizoenen kan bij sommige mensen een invloed hebben op hun gemoedstoestand. Door het geringe aantal zonuren kan de winter een bepaald soort neerslachtigheid veroorzaken. Bij ernstige neerslachtigheid kan men soms zelfs van een winterdepressie spreken.

Aanpassen aan het winterseizoen

Mensen passen zich aan de verschillende seizoenen aan. Ook zullen ze andere activiteiten gaan doen tijdens de winter. Tijdens de winter zal men meer last hebben van andere kwaaltjes dan tijdens de zomerperiode, de zogenaamde winterkwaaltjes. In de winterperiode bestaat er de mogelijkheid om sporten uit te oefenen in de sneeuw zoals langlaufen, skiën, winterzwemmen, snowboarden en dergelijke meer. Ook op het ijs kan men actief zijn. Voorbeelden hiervan zijn ijshockeyen, schaatsen, ijsfietsen of curling. Het winterseizoen biedt dus de gelegenheid om eens iets helemaal anders te doen dan in de zomerperiode. In de winter krijgen mensen ook te maken met allerhande vervelende kwaaltjes. Deze kwaaltjes verdwijnen opnieuw wanneer er zich warmer weer aankondigt.
6 tips om veilig met je auto in de sneeuw te rijden

6 tips om veilig met je auto in de sneeuw te rijden

In de winterperiode ben je maar beter goed voorbereid tijdens een stevige winterprik. Voor de echte winterfans is de sneeuwpret een heel fijne tijd. Toch is voor vele automobilisten - met de auto in d…
Afvallen in de winter door sport

Afvallen in de winter door sport

Barre winterkou kan je helpen om opnieuw een strak lichaam te krijgen. Je trekt je kleren aan, een paar sportieve schoenen en je bent vertrokken voor een fikse wandeling of fietsrit. Door de kou verbr…
Een winterbarbecue organiseren: winterse tips

Een winterbarbecue organiseren: winterse tips

De zomerbarbecues onder een stralend zonnetje zijn heel gekend. Aangenaam gezelschap, lekkere vlees-en kipschotels met een glaasje sangria of bubbels wordt door iedereen als prettig ervaren. Toch kan…
IJsberen of winterzwemmen: zwemmen in ijskoud water

IJsberen of winterzwemmen: zwemmen in ijskoud water

Winterzwemmen of ijsberen is heel erg populair. Het heeft vele voordelen voor de gezondheid en je voelt jezelf bevrijd in het open buitenwater zoals een meer, rivier, zee of vijver. Men spreekt van wi…
IJzel: veilig te voet, per fiets of met de auto bij ijzel

IJzel: veilig te voet, per fiets of met de auto bij ijzel

De winterperiode is veelal een frisse, koude en natte periode. De temperaturen kunnen in het winterseizoen fors dalen, waardoor er bij vrieskou ijzelvorming kan ontstaan. IJzel is helemaal geen pretje…
Je auto winterklaar maken: 9 tips

Je auto winterklaar maken: 9 tips

Winter op komst? Dan wordt het hoog tijd om je auto te checken en ervoor te zorgen dat hij klaarstaat voor de aankomende barre winterperiode. Binnen blijven in periodes van sneeuw en ijzel is altijd b…
Winterhanden en wintertenen (perniones): oorzaak & preventie

Winterhanden en wintertenen (perniones): oorzaak & preventie

Tijdens de winterperiode kunnen vervelende winterkwaaltjes opduiken. Kwaaltjes waar je nu echt niet zat op te wachten. Winterhanden en wintertenen (perniones) zijn twee van die kwaaltjes. Het zijn ver…
Winterkwaaltjes voorkomen: 5 tips tegen winterkwaaltjes

Winterkwaaltjes voorkomen: 5 tips tegen winterkwaaltjes

In de winterperiode krijgt iedereen wel eens te maken met vervelende winterkwaaltjes. Uiteraard zijn het koudere weer, de wind en de vochtigheid ideale voedingsbodems voor de ontwikkeling van ziekteki…
Gepubliceerd door Auteurjr op 21-11-2015, laatst gewijzigd op 05-03-2018. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jorisamonen, Pixabay
  • Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Winter, 20 november 2015