Auteurjr » Specials » Fietssport

Fietsen voor de recreatieve en geoefende fietser

Fietsen voor de recreatieve en geoefende fietser Fietsen is een leuke sportactiviteit en wordt door vele artsen als een gezonde sport beschouwd, net zoals lopen en zwemmen. De intensiteit van het fietsen bepaal je zelf. Er bestaan allerhande soorten fietsen en fietsattributen om perfect uitgerust aan je sport te kunnen beginnen. Ook bestaan er verschillende manieren om te gaan trainen, rekening houdende met het doel en de ambitie van de fietser. Maak voor jezelf uit of je je sport op een recreatieve of competitieve manier zal uitoefenen. Met de fiets trek je er op een gezonde manier op uit en ontdek je vele dorpjes, steden of nieuwe streken op een andere manier.

De voor-en nadelen van het fietsen

Wie zich gaat verplaatsen over kleine afstanden met de fiets, zal merken dat hij effectief sneller ter plaatse kan zijn. In vele steden wordt hard gewerkt om de zwakke weggebruiker heel erg te ondersteunen en worden fietspaden aangelegd. Bovendien is fietsen heel gezond en werk je automatisch mee aan een beter milieu door een lagere CO2 uitstoot.

Nadelen zijn er uiteraard ook maar deze wegen natuurlijk niet op tegen de vele voordelen. Een fietser blijft echter een zwakke weggebruiker en in verkeersongevallen moet hij het vaak afleggen tegen de robuustere auto’s. Bij slecht weer verkiezen nog veel gebruikers de auto boven de fiets. Het is ook niet mogelijk om al je boodschappen te gaan doen met de fiets. Hiervoor wordt dan meer de auto gekozen omdat deze een grotere laadcapaciteit (koffer) heeft dan een fiets.

Bron: Antranias, PixabayBron: Antranias, Pixabay

Organisaties die het fietsgebruik in Nederland en België ondersteunen

In Nederland en België zijn er verschillende organisaties ter bevordering van het fietsgebruik. Zij nemen het op voor zowel de recreatieve fietsers als de geoefende fietsers. Ook zullen deze organisaties adviezen formuleren hoe het verkeer fietsveiliger kan gemaakt worden en wat voor deze groeperingen de prioriteiten zijn op gebied van mobiliteit en fietsbeleid. Daarnaast stippelen zij ook routes uit die fietsers kunnen volgen bij de ontdekking van een nieuwe regio. Kortom zijn zij de organisaties die instaan voor een aangenamer en beter fietsklimaat.

  • Enkele fietsorganisaties in Vlaanderen: VELO, Fietsersbond
  • Enkele fietsorganisaties In Nederland: ANWB, Fietsersbond, Landelijk Fietsplatform, Nederlandse ToerFiets Unie (NTFU)
Fietsuitrusting: kledij en accessoires

Fietsuitrusting: kledij en accessoires

De geoefende fietser heeft heel wat fietsuitrusting nodig om aan een fietstocht te kunnen beginnen. Om zich comfortabel te voelen en doelgericht te kunnen trainen zijn heeft hij heel wat kledij en acc…
Fietsblessures: Oorzaken en behandeling

Fietsblessures: Oorzaken en behandeling

Fietsers krijgen op regelmatige basis af te rekenen met vervelende pijntjes en kwaaltjes. De meeste van deze problemen kunnen opgelost worden door eenvoudigweg rust te nemen. Af en toe kunnen deze kwa…
Fietsen: de anaerobe en aerobe fietstraining

Fietsen: de anaerobe en aerobe fietstraining

Beweging vereist energie van je lichaam. Het soort inspanning, de duur van de inspanning en de trainingsintensiteit bepalen op welke manier het lichaam energie gaat produceren. Bij een lange en ontspa…
De E-bike of elektrische fiets, comfort voor jong en oud

De E-bike of elektrische fiets, comfort voor jong en oud

De E-bike of elektrische fiets is meer en meer in trek bij Nederlanders en Belgen. De E-bike is een comfortabel fietsvervoersmiddel voor zowel jong en oud, als man en vrouw. De elektrische fiets is na…
Ketonen in de wielersport: doping of niet?

Ketonen in de wielersport: doping of niet?

Ketonen (ketonendrankjes) zijn in de wielersport niet meer weg te denken. Ketonen zouden door wielerploegen worden gebruikt om de prestaties te bevorderen. Indien er te weinig glucose beschikbaar is v…
Gepubliceerd door Auteurjr op 23-01-2015, laatst gewijzigd op 05-03-2018. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties