Auteurjr » Specials » Zwangerschap advies

Advies en tips bij het verloop van de zwangerschap

Advies en tips bij het verloop van de zwangerschap Een zwangerschap is een heel bijzondere en unieke periode in je leven. Tijdens deze veertig weken verandert er heel wat met je lichaam. Ook moet je je voorbereiden op heel wat veranderingen in je leven. De meeste aandacht zal de komende jaren naar jouw kleine spruit gaan en het is zeker mogelijk dat je relatie met je partner er wat anders gaat uitzien. Een zwangerschap is voor de mama een vermoeiende periode. Ook na de bevalling breekt er een zware periode aan van slapeloze nachten. Je sociaal contact zal door de zorg voor je baby tijdelijk op een lager pitje te komen staan. Informeer je heel goed over wat je kan verwachten tijdens de zwangerschap. Enkele goede adviezen en tips kunnen hierbij helpen.
Bron: Niky filipova, PixabayBron: Niky filipova, Pixabay

Verloop van de zwangerschap

In heel veel gevallen ben je zwanger zonder je het echt weet. De bevestiging komt er pas wanneer je menstruatie uitblijft. Op dat moment kan je, via een zwangerschapstest, vaststellen of je al dan niet zwanger bent. Vaak zal je in deze beginperiode ook kleine kwaaltjes vaststellen zoals ochtendmisselijkheid, gevoelige borsten enzovoort. Vervolgens komt de eerste echo eraan in de achtste of negende week om vast te stellen of er echt leven in je buik zit. In de twaalfde week volgt dan een eerste uitgebreidere echo om te kijken of alles oké is met de ontwikkeling van je baby. En zo gaat het verder naar de twintigste zwangerschapsweek waar een morfologische echografie wordt uitgevoerd. In het midden van je zwangerschap voel je je meestal bijzonder energiek en kan je heel de wereld aan. Eenmaal in de zevende maand wordt je buik al heel wat ronder en begint de zwangerschap door te wegen. Het is nu aftellen naar de laatste weekjes. Het heeft nu lang genoeg geduurd en je snakt naar de bevalling om vervolgens je pasgeboren baby in je armen te houden.

De relatie tussen beide partners tijdens de zwangerschap

Beiden kijken jullie uit naar geboorte van jullie flinke zoon of dochter. Toch kan je relatie er wat anders gaan uitzien. De seksualiteit tussen jullie beiden kan op een lager pitje te komen staan en de voorbereiding op de geboorte kan heel wat stress met zich meebrengen. Hebben we alle kleertjes? Zijn alle documenten in orde voor de kraamkliniek? Wie wordt meter? Wie wordt peter? Tracht tijdens deze periode toch nog genoeg tijd te nemen voor jullie zelf als koppel en partners van elkaar.

Extra tips en nuttige weetjes

  • In een regelmatige menstruatiecyclus van 28 dagen vindt de bevruchting plaats twee weken na de eerste dag van de laatste menstruatie. De bevruchting vindt plaats rond de eisprong. Het is dus aangewezen om een aantal dagen ervoor tot een dag erna geslachtsgemeenschap te hebben. De eisprong bij de vrouw verloopt in een periode van 24 uur en de zaadcellen van een man leven ongeveer 72 uur.
  • De eerste schopjes van je baby kan je vanaf de zestiende week al voelen in je buik. De mama voelt dan meestal vlindertjes in de buik.
  • De duur van een zwangerschap verloopt idealiter tussen de 38 en 42 weken. Indien je baby heel vroeg geboren wordt, dan spreekt van prematuur-baby’s. Als je kindje nog niet geboren is na 42 weken, zal men de bevalling gaan inleiden.
Voeding tijdens de zwangerschap

Voeding tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap is het heel belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Dit is belangrijk voor je baby, maar ook voor jezelf. De gezonde voeding heeft een dubbel doel. Enerzijds jezelf in goed…
Bevallen via keizersnede, perfusie, verlostang of zuignap

Bevallen via keizersnede, perfusie, verlostang of zuignap

De bevalling kondigt zich eindelijk na negen maanden aan. Hoog tijd dus om je kleine spruit in je armen te nemen en met veel liefde te omringen. Stiekem hoop je dat de bevalling vlotjes zal verlopen e…
De eerste echo van je baby

De eerste echo van je baby

Je bent zwanger en dat geeft jou een prettig gevoel. Maar heel veel zie of voel je nog niet tijdens de eerste weken en maanden van de zwangerschap. Tijd dus voor een eerste echografie. Deze vindt mees…
Kwaaltjes tijdens de zwangerschap

Kwaaltjes tijdens de zwangerschap

Tijdens je 40 weken durende zwangerschap kan je geconfronteerd worden met allerlei kwaaltjes of ongemakjes. Sommige vrouwen zullen deze als heel vervelend en ongemakkelijk ervaren. Andere vrouwen zull…
Belangrijke prenatale tests tijdens de zwangerschap

Belangrijke prenatale tests tijdens de zwangerschap

Bij de meeste zwangerschappen verloopt alles heel normaal. Dankzij allerhande prenatale tests kunnen gynaecologen nagaan of de ontwikkeling van de foetus gunstig verloopt. Deze prenatale tests zijn va…
De bevalling via keizersnede

De bevalling via keizersnede

De bevalling via keizersnede kan zowel gepland als ongepland zijn. Ze kan plaatsvinden via plaatselijke of volledige verdoving. Door medische redenen kan er op voorhand worden gekozen voor een keizers…
NIPT-test bij zwangere vrouwen bepaalt syndroom van Down

NIPT-test bij zwangere vrouwen bepaalt syndroom van Down

De NIPT of de niet-invasieve prenatale test is een bloedtest die wordt afgenomen bij zwangere vrouwen om te bepalen of de foetus het Downsyndroom draagt. De bloedafname kan slechts na elf weken en op…
Snel zwanger worden: tips

Snel zwanger worden: tips

Heel wat mensen die voor kindjes gaan, vrezen ervoor dat ze niet snel zwanger zullen worden. Dit is uiteraard een mogelijkheid, maar het kan ook evengoed heel snel gaan. Doorgaans moet men gemiddeld e…
Gepubliceerd door Auteurjr op 01-02-2015, laatst gewijzigd op 05-03-2018. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties